Menu Zamknij

Jak pozbyć się moli?

Zauważyłeś w żywności znajdującej się w Twoim domu mole? To bardzo przykra sprawa i trzeba ją rozwiązać jak najszybciej. Czas tutaj odgrywa ważną rolę, ponieważ mole bardzo szybko się rozwijają. Czytając nasz artykuł, dowiesz się, jak pozbyć się skutecznie moli. Zapraszamy!

W jakich miejscach pojawiają się mole?

Mole spożywcze, jak można domyślić się po nazwie, znajdują się w jedzeniu. Jednak zazwyczaj w pożywieniu sypkim i suchym. Z tego względu te owady można spotkać w kaszach, mąkach, orzechach, makaronach, nasionach, herbatach, ciastach czy suszonych grzybach. Warto tutaj dodać, że mole nie są problemem wyłącznie gospodarstw domowych. Jak się okazuję mole, pojawiają się również w magazynach, sklepach spożywczych, zakładach produkcyjnych czy piekarniach. Można wręcz rzec, że mole w miejscach przechowywania żywności do sprzedaży lub w miejscach jej produkcji są jeszcze większym problemem. Z tych miejsc sami możemy przenieść mole do swojego domu całkowicie nieświadomie. Jednak to nie jedyny sposób. Mole spożywcze po prostu mogą przylecieć przez otwarte okno czy dostać się przez kanały wentylacyjne. Dlatego nawet, jeśli ten problem nas nie dotyczy, lepiej przygotować się, że taka sytuacja może mieć miejsce w przyszłości. Jeżeli otwierasz szafki, gdzie znajdują się herbaty lub płatki śniadaniowe i dostrzegasz malutkiego owada, możesz być już pewien, że te produkty zaatakowały mole spożywcze. W kolejnej sekcji opisujemy jak skutecznie pozbyć się moli. 

Jak skutecznie pozbyć się moli spożywczych?

Jeśli widzisz w swoim domu mole spożywcze, zacznij od domowych metod. Silne preparaty ze sklepów tj. Media sklep powinny zostać użyte na końcu. Na początku warto wyczyścić miejsca, w których zostały zauważone mole. Wystarczy przetrzeć meble i podłogę środkami czyszczącymi o zapachu owoców cytrusowych. Mole nie znoszą zapachu liści laurowych. Takie liście można wsadzić do opakowań, w których znajdują się kasze i makarony. Jeśli domowe sposoby nie pomogą, można użyć ciężkich dział w postaci preparatów chemicznych.